hhhh.dk

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Årets juletale HHHH 2013

E-mail Print PDF

Så sidder vi her igen efter endnu et år i løbesagens tjeneste og skal fejre julen, men jo også evaluere det forgangne år, diskutere næste års urealistiske mål og selvfølgelig også høre om forgangne tiders storslåede bedrifter og andre løgnehistorier.

Men først om det forgangne år 2013.

Det har været et år præget af store udsving i hundenes gruppetilstand. Frem til sommerferien var præget af et rimeligt stabilt fremmøde, men med mange skadesramte. Efter Læsøturen med rekordtilslutning blev situationen gradvist værre til, at der i det tidlige efterår var træningsseancer, hvor der mødte mindre end fem frem og hvor der nærmest ikke var nogen, der kunne løbe længere end til vandhanen. Hvor selv inkarnerede hunde begyndte at overveje at træne med Puls og hvor nogle faktisk tog springet – i en periode i det mindste.

Men så vendte bøtten langsomt og med efterårets og mørkets fremtrængen er HHHH pludselig tilbage i træningsstorform, med op i nærheden af 20 til træning på Ringvej Syd og de andre to ruter!! og hvor selv guruen fra Puls - Knud Tønner - har inklineret for hundene og ser ud til at trække nogle af sine tilhængere med sig. Så en slutning på året der peger positivt fremad.

Men vi hunde har andre udfordringer end os selv og aldringens skavanker. Vores moderklub Aarhus 1900 gennemgår i disse år en modernisering og professionalisering, som gør at vilkårene for at blive betragtet som en aktiv del af en markedsorienteret frivillig klub også ændrer sig. Hvis vi fortsat skal kunne modtage økonomiske midler til vores meget seriøse sommertræningstur, så skal vi spille med i forhold til at deltage i ledelses- og træner strukturen i klubben og positivt deltage i opkvalificeringsaktiviteter af trænere. Umiddelbart svært at se behovet, når man ser på hundetrænerlegender som Wadsholt og Bollerup – oplært som de er af smuler fra Overhundens generøse læresætninger, kritiske råd og kommandoer. Ak ja – salig Overhund- det var tider!

Men som vores kvindehund Astrid jo så tit har sagt, så er vi en samling fleksible og open-mindede personligheder, så selvfølgelig har vi proaktivt dealet med denne problemstilling. Fremadrettet er Hundenes træning evidensbaseret med effektfokus og John er vores nye højtuddannede træner - opdateret med aktuelt bedste viden fra Konkurrencesamfundets ypperste trænerguruer. Selv Ulrik Roos må fremover opleve truslen fra træningsprogrammer, der virkelig virker. Men som den gamle hund John er, så har han selvfølgelig specialiseret sig i selvledelse og situationsbestemt træning. Aktuelt satser John på at kvalificere hundene i selvledelse, så han har holdt sig væk i nogle måneder. Og man må sige, at det går fremad med stormskridt. Selv Helbo er blevet så selvledende og overbevist, at han har droppet de præstationsfremmende vædsker med mål om vægttab og store præstationer i 2014. Så et spændende år venter!

Men hvad er hundene egentlig i dag? Er vi de samme, som da vi lavede hundefilmene for nogle år siden? Tempoet er generelt gået ned – det kan vi vel blive enige om. Men hvis man kigger rundt i omklædningsrummet, hvad ser man så? Man ser, at der er en stabil gruppe der klør på, men der er også nogle, der ikke kommer mere, andre der kommer mere sæsonbestemt og nogle der har skiftet til andre løbegrupper, fordi de ikke kan følge med mere. Men man ser også en differentiering mellem dem, der kommer stabilt. Man kan vel tale om to tre grupperinger indenfor hundene og så nogle koblinger til folk, der også træner andre steder af forskellige årsager - tempoet er for lavt – at man har udvidet til triatlon – eller at gigt, skader og almindelig aldring gør, at man må variere lidt for at kunne holde til det. Det er jo en sund sport!

Så i forhold til klubbens andre mere organiserede løbegrupperinger er vi hunde stadigvæk mere en slags netværksstruktur, hvor kittet der binder er lysten til at løbe sammen, en bramfri og humoristisk samværsform, udtalt intern konkurrence end det er at løbe med en træner, der bestemmer ruten, tempoet og holder indledende oplæg inden træningen. Hundenes sociale fællesskab dyrkes i omklædningsrummet, i saunaen og ved årets forskellige fælles aktiviteter.

Men der bliver jo også løbet andre steder end fra Marselisborghallen. HundeNord træner stadig fredag kl. 15 fra Vandrehjemmet i Risskov. Tidligere var der en pendant i Sydbyen med Overhunden i spidsen. Desværre ikke mere. Her på det sidste har vi i Nord set øget deltagelse fra hunde fra Sydbyen – ikke kun Astrid, men også Vestergård, Helbo, Ditlevsen og Kim ind imellem. Så en positiv udvikling, dog lidt skæmmet af, at hunde fra Sydbyen har svært ved at respektere naturlige dominansforhold. Astrid f.eks. har de sidste år haft en udfordrende adfærd i forhold til Nordledelsens naturlige rutevalg og Vestergaard gjorde allerede på første træningstur anslag til at foreslå en ny rute. Uhørt!! Men Wadsholt træder forhåbentlig i karakter!

Det var de mere overordnede betragtninger. Hvordan er billedet så, hvis vi zoomer ind på årets træning, de forskellige løb og de enkelte hundes form, resultater og fremadrettede muligheder og håb??

Året startede rimelig stabilt ud med pænt fremmøde til træningen og med nogle med ambitioner om at gøre det godt i Hamburg maraton. Kjøbenhavner Kim introducerede intervaltræningen tirsdag og torsdag for at udvide paletten af træningsmuligheder. Og med rigtig godt resultat, da Hamburg maraton blev en af årets højdepunkter for hundene - med hele 6 løbere under 3 timer. Puls kom ikke i nærheden! Næste pejlepunkt blev Nykredit halvmarathon, hvor mange hunde deltog for første gang. Et rigtig godt organiseret løb med en spændende rute, hvor hundene også gjorde en rigtig flot figur med i hvert fald 7 løbere under 1.30. I denne forbindelse blev træningen inden udvidet med 17 km tempo ture rundt om Brabrand søen en gang om ugen. Begge gode eksempler på effekten af de situationsbestemte og selvledende træningsformer, som træner John har indført.

Efter sommerferien var Læsøturen på tapetet og der var rekord tilslutning til BC`s velorganiserede luksusophold med indbygget 33 km tur, hvor John og Kim viste storform og hvor Knud Tønner inspicerede hundetruppen. Turen blev filmet – (REKLAME!) - og efter Nytårsturen på Ådalens Efterskole ser vi nostalgiske tilbageblik redigeret af Bollerup, inden middagsluren skal plejes.

Klubbens egen halvmaraton blev for hundene en mere lunken affære – i hvert fald for de hurtige -, hvor kun få gjorde væsen af sig og hvor feriens manglende disciplin slog igennem. Efterfølgende bredte mismodet sig og lysten til at træne forsvandt nærmest i truppen og i uger var der så få til træning, at implodering af en hævdvunden gruppe var på tale, inden horisonten af Himmelbjergløbet igen gradvist fik folk i løbeskoene.

Træningen i ugerne op til var den sædvanlige med Arentoft i spidsen - jagtende så mange bakker som muligt - beklagende sig over urets tyranni og ondt i røven. Selve løbet gik fint – dog ikke tidsmæssigt at sammenligne med gamle dage – men med en god samling løbere med gode placeringer og tider.

Optimismen blev ligesom tændt og tilstrømningen til træningen er siden steget. De sidste ugers træning har været en fornøjelse med nye deltagere fra Puls, med op til 20 til træning, hvor alle gennemfører i forskellige tempi og hvor man bliver udfordret til lige at yde 110 %. Hvor selv Kristian føler sig foranlediget til at sige noget positivt – selv om han også lige må anbefale Johnny at tabe sig, da han er 5 kg for fed. En eller anden skal jo sige det! Året ser ud til at skal afsluttes med maner for hundene, da Kristian er i position til at vinde Nytårscuppen ret overbevisende.

Hvordan har året så været for de enkelte hundeløbere?? Fra alt fra lousy til super er vel betegnende.

Lad os starte med:

Kristian Hedegaard Med ca. 30 gennemførte løb med nummer på i indeværende år og med et tocifret antal PR´er er han den hund, der har haft det bedste løbe år. Han har formået at forene hård træning, mange løb og det ikke at blive skadet. Har desuden også indarbejdet et nyt civilt arbejde i træningsplanen. Mange respekter!

Anders Lade Også med et rigtig godt år, hvor han har vundet det meste og forbedret sig, selvom der altid skal klages over et eller andet – god hundemaner. Har ligesom Kristian inddraget konen i løbeklubben, så der er opbakning hjemmefra og et bedre forhandlingsudgangspunkt. Kan anbefales! Michael Vestergaard har lige fulgt anbefalingen og er bedre end længe.

Michael Vestegaard Aldersvarende med de to nævnte men med et par årtiers længere løbehorisont. En PR i maraton på 2.41 som vist kun Lade og et par andre har matchet. Michael har i en periode været gået lidt i stå, men her på det sidste ser man den gamle veloplagte løber tilbage på banen. Løb godt i Nykredit Halvmarathon og har på det sidste været flyvende til træning. Lover godt for 2014.

Kim Kristensen Intervalkongen! Kan træne sig op på kort tid med hurtige få kilometer. Viste i årets Hamburg Marathon stor disciplin og præcision. Træningen præget af arbejdsmæssige udfald til det store udland. Blevet en central figur i hundene pga. træningsinitiativer, organisatorisk tæft og en befriende humor.

Lars Bollerup Lars har i indeværende år landet to DM´er – dog ikke i løb, men i duatlon og vistnok mountainbikecross. Lars er en af de hunde, der har udvidet gebeten med triatlon og mountainbike og i mindre udstrækning gør sig gældende i løb. Lars er dog stadig en vigtig figur i hundene, driver hjemmesiden og redigerer billedsiden i hundenes filmproduktion. Bollerup visualiserer stadig om at nakke udvalgte hunde. Så vær beredt!

Jan Wadsholt Wadsholt også en af hundene, der har måttet udvide løbetræningen med træning i fitnesscenter for at holde skavanker på afstand. Deltager ikke i mange løb, men er skarp, når han er skadesfri og en naturlig leder af Hunde Nord, hvis ellers han får lov?

BC Det kendte forbillede. Han er tilbage efter lang tids skadesproblemer og hurtigt på vej fremad. Gjort sig godt gældende både i Berlin Marathon og i Himmelbjergløbet og er i position til at gøre en rigtig god figur i forårets VM i halvmaraton, hvis han undgår skader. Dejligt igen at se BC i front ned ad Ormslevvej.

Arentoft Tvillingeløberen fra Tranbjerg, som også er kommet sig efter lang tids skade og igen er godt løbende, trods røvbrokken. Godt Himmelbjergløb og overbevisende træningspræstationer på det sidste. Lover godt for VM i Halvmarathon.

Helbo Efter afskeden med øllene og en ny disciplineret livsform er Helbo en potentiel fartbombe. De sidste års nedadgående trummerum skal gerne erstattes med en præstationsfremmende livsstil, vægttab og fart i benene.  Hundene støtter dig! Jens drikker gerne dine øl.

Søren Boy Året startede uden Boy, da han havde købt et træningsprogram af Ulrik, som han strikt fulgte frem mod Hamburg Marathon. Efter i nogle år at have misset at bryde tre timers grænsen, skulle det være. Og det lykkes med en flot tid på 2,58. Stort tillykke til Søren. Dejligt at du er tilbage i hundetræningen igen. Behøver måske ikke hver gang vise, at du er den hurtigste!

Hans Bach 2013 har vist været det bedste trænings år for Hans i mange år. En lang periode uden ryg problemer resulterede i en form og et tempo vist ikke set før. Hans viste sig også som en excellent vært for hundene efter Nykredit Halvmarathon – allerede indstiftet som en tradition uden Hans ved det, (det måske bliver i et nyt hus ved Tivoli!).

Johnny Du har jo været vores nye håb i lidt trængte tider og med Kims solide supervision lykkes det at få dig under tre timer i Hamburg. Tillykke! Også på den halve distance guidede Kim dig til en rigtig god tid på 1.22 i Nykredit Halvmarathon. Så verden står åben til nye PR`er. Johnny har på det sidste forsøgt sig lidt på egen hånd med at løbe med de hurtige drenge i mellem lang gruppen. Husk nu dine rødder!

Astrid Hun løber igen lige så godt, som da hun startede for nogle år siden. Der har været mange skader og sygdom hen ad vejen, men nu er hun fit for fight og træner målrettet efter nye rekorder. VM i halvmaraton vinker forude. Godt at se hende i front ned ad Ringvej Syd. Hendes yndlingsrute!!

Ditlevsen Årets comeback runner! Efter at have været skades-ude i flere år, dukkede Claus pludselig op til træning i foråret og løb meget disciplineret i de første måneder. Her på det sidste er det disciplinerede forsvundet og Claus har nu fuldt fart på, hvad vi sidst oplevede ved årets juleløb fra Skanderborg, hvor kun Vestergaard kunne hænge på. Så der er rigtig gode udsigter for 2014.

Jan Trane Etablerede Hunde Øst tidligt på året og er nu vores yderpost på Djævleøen, når vi har gerninger i Hovedstaden. Holder sig i topform ved at træne i Sparta og ved at stille sig til rådighed, når tilrejsende hunde skal lufte benene langs søerne efter endt arbejdsdag. Kan anbefales. Ser gerne en fælles hundeekskursion til Nordsjælland i 2014.

Henrik Kruse Har nu tid til seriøs træning efter pensionering fra lærerjobbet. Men skal jo også passe sejlskibet og fruen. Men virker fokuseret på at nakke andre i samme aldersgruppe og har i det sidste års tid for det meste været i rigtig god form. At kunne løbe en halv i 1.35 i en alder over 60 afkræver respekt.

Frank Året har for Frank nok mest stået i cyklingens tegn. Mamotte løbets knap 200 km. over 4-5 bjerge i Sydfrankrig krævede intensiv cykeltræning i foråret og efterfølgende er hundetræningen ikke kommet op på den helt store klinge. Men der er fremgang og den nye aldersgruppe giver muligheder for bedre placeringer i 2014.

Jens Nykredit Halvmarathon skulle have været årets højdepunkt for Jens med en tid under 1.20. Den intensive træning inden fik desværre den effekt, at han toppede to uger for tidligt på en 18 km træningstur, hvor absolut ingen kunne hænge på den overskårne. Jens er nu tilbage i et rigtig godt træningsmønster, hvor han med garanti hæver træningstempoet, generer BC og påpeger andres vægtproblemer. Jens skal nok få et godt 2014 med mulighed for at nakke 1.22 og de 3 timer.

Gudjon Hvis islændingen bliver kureret for sine vejrtrækningsproblemer, så bliver han flyvende som tidligere. Desværre har han de sidste år måtte døje med ikke at kunne iltoptage i maksimal forstand. Indimellem er der dog en god træningsdag. Gudjon bliver testet og undersøgt løbende. Forhåbentlig kommer der en positiv løsning hurtigt. Pøj pøj!

Mogens Mogens kommer mere og mere op i tempo og bliver mere vedholdende. Formen er forbedret radikalt de sidste par år og skal han lige forsikres, inviterer han sønnen til træning, så han kan løbe fra ham. Mogens virker mere tændt end længe. Flot gestus med at arrangere Nytårsseancen! Respekt!

Alpe Erik Erik er jo nok mere at betragte som deltids hundeløber, som indimellem deltager i hundenes træning, når han skal restituere og genopbygge efter sine ekstrem udskejelser med løb i bjerge og andet på over 300 km. For tiden er Erik bakkeløbende på en facon, som kun få hunde kan følge med. Nævner til tider, at det kunne være skægt at løbe en hurtig maraton! Måske 2014.

Lisbeth Lisbeth er desværre skadet og har ikke løbet i flere måneder. Forhåbentlig er hun snart fit igen til målrettet 2014 træning. Hundene savner hendes venlige indlevende facon, inden hun lige hæver tempoet, så man sættes af. God bedring!

Uve Forhåbentlig bliver 2014 et bedre år end i år. Selv efter træningslejr på Buenoventura i foråret var Uwe alligevel trekvartløbende det meste af året. Men trofast trænende trods skadesproblemer. Næsten svært at huske at Uwe for få år siden var en af de hurtigste i hundene. Vi må håbe på, at han kommer ud for en Ditlevsen og vender genopstanden tilbage.

Knud T En tid på 1.22 på en halvmaraton kun en måned efter indmeldelsen i hundene. Respekt! Tønner har været rigtig godt løbende i mange år - vel nærmest lige så lang tid som Vestergaard og Claus Poulsen. Vi er beærede over, at Knud vil træne med hundene og håber på han vil hjælpe til, at hundene får et godt VM i halvmaraton.

Henning Henning har i perioder af året været solidt løbende og det går stabilt fremad. Løb et fint halvmaraton. Men det er jo ikke nemt at holde stabilitet i træningen, når man konstant skal på skiferie med Lars Valdemar.

Lars Valdemar Hundenes brumle bi – manden der pludselig gør løbeting, han ikke har form til. Lars er skægt uforudsigelig – især efter han har overstået vinterens 4-5 skiture – så pludselig i marts engang kommer der fart på. Måske er 2014 et år, som for 2 år siden. Løb lige op med Vestergaard på en maraton! Hvorfor ikke?

Tom Knudsen Toms er en sæsonløber, der hurtigt kan træne sig i form. Når han ellers træner. Med en lidt større indsats i 2014 vil der være gode resultater i sigte.

Peter Bruun - Ole Mortensen De to hundekammerater har man ikke løbemæssigt set meget til i indeværende år. Begge har været langtidsskadede og i privatlivet er der også hos begge sket store forandringer. Vi håber at se mere til dem i 2014.

Ole Dalgas Ole har haft flere gode løb i 2013. Løb rigtig fint i Nykredit Halvmarathon i 1.25. I Himmelbjergløbet var han lige ved at nakke Vestergaard, men sad så fast i en mudderpøl. Ole træner primært interval med Kim og kunne med lidt flere træningstimer få et rigtig godt 2014.

Poul Hansen Poul har haft mere succes som skuespiller i 2013 end som løber. Det har været et år præget af skader og forhåbentlig er han helt skadesfri i 2014, så han kan komme under 1,25 og 3 timer.

Ove Overballe Over gør sammen med Jan Bjerre, Mogens og Gudjon en stor indsats for hundene i 1900 Stafetudvalget. Over er stadig stabilt løbende og deltager henover  året i en del løb.

Jan Bjerre Har alt for stor familie til at kunne træne særlig meget men hægter sig på Ove og Henning indimellem. Måske 2014 er året, hvor der er nogle af ungerne, der flytter hjemmefra, så han kan få tid til at træne.

Kurt Post Postvæsenets nye arbejdstider er ikke godt for Kurts træning hos hundene. Men Kurt holder sig i form og har blandt andet i år løbet Nice maraton, hvor også Vestergaard, Kim og Trane debuterede. Kunne godt være en hund der løb under 3 timer i 2014!

Emil Trænede i første halvdel af året ivrigt med hundene. Nu mere gået over til kortere distancer. Et stort talent som kan nå langt – måske oven i købet slå storebroderen.

Flemming Flemming har i 2013 holdt skruen i vandet og løbet både maraton og halvmaraton. Sammen med Henrik og Gudjon vandt han DM i halvmaraton i sommers. Rigtig flot!

John Vores nye veluddannede træner som for tiden ikke overrender hundene. Var i sommers rigtig godt løbende og distancerede alle på Læsø. Kan træne sig op til et rigtig godt 2014. Hvis ikke arbejdet saboterer!

Paul Amerikaner Forsøgte at forbedre løbeformen med riverrafting i USA, hvilket han ikke skulle have gjort. Slog hovedet og har været rekonvalsent siden. Vender tilbage efter nytår og sikkert sulten efter en god løbesæson.

Niels Dr. Død Har ikke deltaget meget i årets træning, men har været meget markant og sat sine klare spor på træningsruten, når han har været der. Har hver gang været i flot form – især opad bakkerne. Hvis Hjerteafdelingen på Skejby tillader kan 2014 blive et godt år for Niels.

Per Thorøe Efter en lang skadesperiode er Per igen rigtig godt løbende. Per er en Hund, men veksler lidt med andre grupperinger og Fruens interesser. Per har det hurtigste antrit i sin aldersgruppe i Danmark. Med lidt held kunne det blive et rigtigt godt år – måske med DM.

Steffen Bornhøft Ville meget gerne løbe med hundene. Desværre gør kroppen, at han må cykle i stedet for. Det er han rigtig god til, men hjertet ligger stadig hos Hundene.

Klaus Mikkelsen En af de gamle hunde der har været eksporteret til Norge. Men er nu vendt tilbage til Aarhus og Marselisborg og selvom han har knæproblemer og andet, så ser vi ham forhåbentlig og sikkert i 2014. Velkommen tilbage. Vi har savnet dig!

Tom Vestergaard Tom løb en forbilledlig disciplineret maraton i Berlin for et par år siden i 2.48. Hundene havde store planer med ham. Siden har han desværre været skadet. Tom har meldt sig på banen igen og 2014 kan han forhåbentlig medvirke til en forbedret statistik.

Krifa Niels Niels er en anden god gammel løber, der efterhånden har haft flere års forældreorlov. Vender forhåbentlig tilbage efter nytår. Mangler jo stadig at krydse de 3 timer.

Eggert Ikke et mindeværdigt hundeår! Været skadet halvdelen af året. Årets lyspunkt var Nykredit halvmaraton, hvor det lykkes med 1.24. Ellers mest Fitness World træning med andre hunde som BC. Tro på at 2014 bliver et godt løbeår. Er tændt på VM i halvmaraton.

ÅRETS HUND 2013

Nu skal vi så over til noget helt andet kære Hunde. Vi skal til for første gang at udnævne Årets Hund 2013. Årets Hund kan man blive af mange forskellige årsager. Man kan have haft et usædvanligt godt løbe år, man kan have gjort noget socialt godt for hundene, man kan have været en god kammerat, man kan have overstået en svær periode eller hvad det nu er, der gør at hundene mener man har fortjent prisen.

Årets hund i 2013 har haft et fantastisk løbe år med forbedringer på alle fronter, sejre og PR´er og jeg skal komme efter dig.

Årets Hund 2013 er Kristian Hedegård. Vil du venligst komme herop og modtage din pris.

Mange tak for ordet!

Eggert